On-line: гостей 1. Всего: 1 [подробнее..]
Активные обсуждения проходят в русинском сетевом журнале http://getsko-p.livejournal.com/ , http://podkarpatrus.livejournal.com/, http://cylio.livejournal.com/ Открыта русинская почтовая рассылка "Подкарпатская Русь.Русины" Подписаться на рассылку вы можете по адресу: http://subscribe.ru/catalog/state.politics.rusin

АвторСообщение



Сообщение: 5
Зарегистрирован: 09.08.09
Репутация: 0
ссылка на сообщение  Отправлено: 14.08.09 21:13. Заголовок: Банош - Балмош (цікаве)


Балмош ‒ Банош
Здавна згадують легенди характерну народну страву верховинських вівчарів «банош». Впевнений, що страва надзвичайно смачна, хоча мені не довелося покоштувати. Наступний рецепт «балмоша» я знайшов у класичній кулінарній книзі Агнеша Зілахі (1892 рік). Переконався, що обидві, як верховинський «банош», так і трансільванський (ердельський) «балмош» ті ж самі страви. И не може бути інакше, адже готують близькі сусіди, вівчарі рахівських та сейкелі* трансільванських (ердельських) полонин.
Ніколи не бачила в інших місцях, тільки у тій частині Трансільванії, де процвітає вівчарство, як готують «балмош». Але можна готувати з доброго коров'ячого молока або з густини молока буйвола також, але справжній смак має лише «балмош», зроблений із сметани вівця. Спосіб готування наступний: необхідно зібрати густу сметану з великого діжка свіжозгорненого молока вівцематок і приблизно 1 літр густини згорнутого молока покласти у чистій каструлі скип’ятити, коли скипіло, додаємо мало солі. Гарячу густину постійно помішуємо дерев'яною ложкою правою рукою, а лівою ‒ повільно засипаємо біля півлітра гарно-жовтявого кукурудзяного борошна (кендеричаної муки). За півгодини при помішуванні кукурудзяне борошно із сметаною загусає у тісто, а частина масла виділиться навколо тіста. Якщо густина дуже добра виділиться багато масла і природно, чим більше масла тим смачніший «балмош». Викладають у тарілки ложками по колу і у середину ллють із споду масло. Як вище згадала, «балмош» можна готувати з коров’ячої сметани, але у такому разі краще використовувати вершки. «Балмош» подають на стіл на вечерю, або як другу страву.
*Сейкелі ‒ угорці, які проживають у Трансільванії, яка тепер належить Румунії


Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
Новых ответов нет


Ответ:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
видео с youtube.com картинка из интернета картинка с компьютера ссылка файл с компьютера русская клавиатура транслитератор  цитата  кавычки оффтопик свернутый текст

показывать это сообщение только модераторам
не делать ссылки активными
Имя, пароль:      зарегистрироваться    
Тему читают:
- участник сейчас на форуме
- участник вне форума
Все даты в формате GMT  3 час. Хитов сегодня: 11
Права: смайлы да, картинки да, шрифты нет, голосования нет
аватары да, автозамена ссылок вкл, премодерация откл, правка нет